Skänka kläder i Landskrona

Hur mycket kläder har du i din garderob som du inte använder? De flesta av oss har nog ganska många plagg som bara ligger och tar plats. I Landskrona finns flera personer som lever under fattiga förhållanden. Det har gjort att efterfrågan på second hand är stor i staden. Det finns flera organisationer som tar emot kläderna, både i Landskrona och närområdet.Tänk på när du lämnar gamla plagg att de ska vara hela, rena och fräscha. Ingen vill ta på sig ett sunkigt gammalt plagg!

Mitt-blir-ditt

Mitt-blir-ditt är ett omskrivet ställe i Landskrona där du kan lämna in plagg. Det är diakoner från Landskronas församling som står bakom insamlingen i församlingshemmets källarlokaler. Det finns mycket barn- och damkläder men plagg för herrar är det ofta brist på. De håller öppet två dagar i veckan då de både ger bort och tar emot plagg. Det är frivilliga personer som hjälper till att hålla ordning och sorterar bland allt som donerats. Vissa plagg kan bli liggande länge men inget kastas bort utan de övergivna plaggen fraktas till Polen där de skänks bort.

Myrorna och Röda Korset

Myrorna och Röda korset är två riksorganisationer som de flesta känner till. De finns även i Landskrona. Myrorna är en av de mest kända kedjorna när det gäller second hand och drivs av Frälsningsarmén. När du lämnar in kläder, och även andra varor, så säljs de vidare till kunder. Vinsten från butikerna skänks därefter till det sociala arbetet som Frälsningsarmén utför i Sverige. Röda Korset har cirka 300 butiker runt om i landet och pengarna från överskottet går till välgörande ändamål. Det kan vara allt ifrån skolor till katastrofområden.

Second hand är bra för alla!

Malva är ytterligare en butik som säljer second hand som är värd att nämnas. Det är en politiskt och religiöst oberoende förening som hjälper utsatta människor i Landskrona. Kläder och mindre saker säljs, och överskottet skänks till välbehövande. Föreningen Malva anordnar exempelvis soppluncher och ger mat till hemlösa eller familjer där pengarna inte räcker till. Second hand är bra för alla. Den som skänker får mer plats över i hemmet och gör så att flera människor har ett jobb att gå till vilket vidare innebär att skatter kommer in till staten. De som får, eller köper, kläder på second hand slipper spendera de få slantar de har på kläder. Dessutom gör det gott för miljön eftersom klädindustrin är en stor miljöförstörare. Bomull kräver enorma mängder vatten och bekämpningsmedel, för att nämna några av klädindustrins problem.